Huvudsida     Kontakta     Beställ    

Sally Lindström 
1923-04-08 - 2006-07-16

Sally Lindström, f. Fredriksson, 1923 - 2006

Min farmor, författaren och hembygdsskildraren Sally Lindström har avlidit.
Närmast anhöriga är dottern Christina Granath och min pappa Peter Lindström.

Farmor föddes i Nästansjö i Vilhelmina 1923. Trots fattigdom och trångboddhet var uppväxten i Nästansjö mycket lycklig och kärleksfull. Men barndomen fick ett abrupt slut 1940 då hennes mamma plötsligt avled och den då sjuttonåriga Sally fick ta stort ansvar för familjens hushåll. Medan de äldre syskonen var ute och tjänade på andra gårdar fick hon hjälpa sin pappa att fostra de syskon som fortfarande bodde hemma.

Min farmor visade tidigt begåvning för sömnad och med hjälp av lånade pengar kunde hon bekosta en utbildning på Tillskärarakademin i Stockholm. Efter examen arbetade hon som sömmerska i huvudstaden och mötte då sin blivande man Sven-Olof Lindström, min farfar. De gifte sig 1948 och flyttade tillsammans till Helsingborg.

Äktenskapet slutade i skilsmässa 1957. Farmor fick sedan själv fostra och försörja sina två barn. Som sömmerska tog hon först emot sina kunder hemma men fick snart en lokal i källaren. Hennes plagg höll mycket hög kvalitet och långt efter det att hon slutat arbeta som sömmerska kom kunder tillbaka med fler sömnadsuppdrag. I källarlokalen öppnade hon också sin första skoaffär men skoförsäljningen flyttades till allt större lokaler. Totalt drev min farmor skoaffär på fyra olika adresser i Helsingborg. Under flera år var hon också föreståndare för en squashhall. Hon avslutade sin yrkesbana som textillärare vid Medborgarskolan.

Farmor var en mångsidig överlevnadskonstnär som trots knappa omständigheter lyckades spara pengar till många och långa resor. Hon gjorde flera besök hos sin syster i Florida i USA och som 75-åring genomförde hon en tre veckor lång rundresa i Kina. Efter resorna skrev hon flera resereportage som publicerades i Helsingborgs Dagblad.

Trots att hon bodde större delen av sitt liv i Skåne var och förblev min farmor norrlänning. Hon glömde aldrig sin lyckliga barndom i Nästansjö och när hon nått pensionsåldern började hon skriva ner sin släkt- och bygdehistoria. Arbetet tog 17 år och resultatet blev två genomarbetade böcker: "Fångad i det förgångna" (2000) som ger en inblick i den norrländska historien ända från 1200-talet och "Minnen ur egen tid" (2001) som skildrar hennes uppväxt och människorna i barndomens hembygd. Båda böckerna fick goda recensioner i Helsingborgs Dagblad.

Författaren Sally Lindström fick också i uppdrag av Emma Resurs Centrum att skriva en bok om starka kvinnoöden i södra Lappland. Boken "De vida viddernas kvinnor" är baserad på intervjuer med kvinnorna och utkom så sent som 2003.

Farmor hade hela sitt liv en stark gudstro och under sina sista levnadsår engagerade hon sig i Pingstkyrkan i Helsingborg. Hon efterlämnar barn, barnbarn och barnbarnsbarn och hon saknas djupt av oss alla.

Barnbarnet Elin Lindström Claessen

l3.jpg (2260 bytes)
Klicka här för att komma till huvudsidan